Συμβουλες & Tips

Είναι καθαρό το τρεχούμενο νερό;

Είναι καθαρό το τρεχούμενο νερό

Κάτι που σίγουρα μας απασχολεί όλους όταν κάνουμε μια βόλτα στο βουνό, την εξοχή η κάποιον προορισμό με θέμα την φύση, είναι εάν το νερό που είναι τρεχούμενο είναι καθαρό για να το πιούμε.

Το νερό όταν είναι τρεχούμενο σημαίνει πως ΔΕΝ έχει χλωριωθεί. Αυτό αρχικά σημαίνει πως δεν υπάρχει περίεργη οσμή και γεύση στο νερό. Το χλώριο στο νερό όταν δεν χρησιμοποιείται, υπάρχει τρομερά μεγάλος κίνδυνος το νερό να έχει μικρόβια-βακτήρια-κολοβακτηρίδια-ιούς. Όλοι οι βλαβεροί μολυντές του νερού, πέραν του χλωρίου, δεν έχουν ούτε γεύση αλλά ούτε και οσμή. Αυτό σημαίνει πως όταν ένα νερό είναι βλαβερό για την υγεία, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να το αντιληφθούμε με γυμνό μάτι η μόνο με γεύση.

Το νερό είναι ο καλύτερος διαλύτης στον πλανήτη. Αυτό σημαίνει πως όσο ρέει σε χιλιάδες χιλιόμετρα ρυάκια και ρεματιές και υποστρώματα γης, αφομοιώνει από το έδαφος ιχνοστοιχεία, βαρέα μέταλλα κλπ. Τα περισσότερα από αυτά είναι χρήσιμα και απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά υπάρχουν και αυτά τα οποία είναι βλαβερά για την υγεία. Για παράδειγμα, περιοχές με τρεχούμενο νερό που τριγύρω υπάρχουν εδαφικές καλλιέργειες, λόγο της χρήσης διαφόρων ειδών φαρμάκων και λιπασμάτων το νερό είναι πλούσιο σε Νιτρικά, τα οποία είναι βλαβερά για τον οργανισμό όταν υπάρχουν σε υψηλές τιμές στο νερό.

Η καλύτερη λύση στο πρόβλημα αυτό είναι ένα φίλτρο νερού σε μπουκάλι – παγούρι. Το φίλτρο νερού σε μπουκάλι-παγούρι, μας δίνει την δυνατότητα να είμαστε ασφαλείς σε πιθανές δηλητηριάσεις – γαστρεντερίτιδα – και λήψη βλαβερών στοιχείων για τον οργανισμό μας. Το φίλτρο νερού είναι φορητό και εύκολο στην χρήση και μεταφορά του. Είναι ζωτικής σημασίας απαραίτητο και ειδικά εάν σκεφτούμε την υγεία των παιδιών μας. Ο τρόπος χρήσης του φίλτρου νερού είναι απλός, ανοίγουμε απλά το καπάκι από το μπουκάλι, γεμίζουμε το μπουκάλι με το νερό το οποίο βρίσκουμε και στην συνέχεια καθώς πίνουμε αυτό φιλτράρεται από το φίλτρο νερού ενεργού άνθρακα που περιλαμβάνει. Η απολύμανση νερού όταν το βρίσκουμε από πηγές και ρυάκια είναι σημαντική.

Το φίλτρο νερού σε μπουκάλι, αφαιρεί και το χλώριο στο νερό. Ασφαλώς και το τρεχούμενο νερό δεν έχει χλώριο, αλλά σε περίπτωση που βρούμε βρύση και θέλουμε να πιούμε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα της ύπαρξής του. Ο ρόλος του χλωρίου στη διατήρηση της καθαρότητας του νερού δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, αλλά τα υψηλά επίπεδα χλωρίου μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας καθώς και σοβαρά γαστρικά προβλήματα. Για αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να επιλέξουμε τα κατάλληλα φίλτρα νερού σε μπουκάλι και να ενημερωθούμε για τους τρόπους πληρωμής και τη συντήρησή τους. Καλό θα είναι να μάθουμε περισσότερα για τις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας για να βελτιώσουμε την ποιότητα του νερού και να προστατέψουμε την υγεία μας με την απολύμανση του νερού.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως ορισμένα φίλτρα νερού πρέπει να αλλάζουν σε χρονικά διαστήματα που ορίζει ο κατασκευαστής για να μας προσφέρουν πάντα όσο το δυνατό καθαρότερο νερό γίνεται. Ένα από αυτά τα φίλτρα νερού, είναι το φίλτρο νερού σε μπουκάλι – παγούρι, με προτεινόμενη αλλαγή από τους κατασκευαστές κάθε 300 γεμίσματα περίπου (150 λίτρα).

Τα φίλτρα νερού σε μπουκάλι – παγούρι, για να πετύχουν την σωστή απολύμανση νερού, χρησιμοποιούν έναν ειδικό ενεργό άνθρακα. Αυτό γίνεται διότι εισέρχεται διαρκώς το νερό με τις βλαβερές ουσίες από την πηγή ή το τρεχούμενο νερό σε ρυάκι που θα βρούμε. Αποτελούνται από πρώτης ποιότητας ενεργό άνθρακα διότι καλούνται να προσφέρουν υψηλής ποιότητας φίλτρανση με μικρή ποσότητα ενεργού άνθρακα. Ορισμένες πιστοποιημένες επιλογές από NSF – ANSI κλπ, είναι τα φίλτρα νερού σε μπουκάλι των εταιρειών DOULTON (made in England) και της OKO FILTER by NASA (made in U.S.A). Και οι 2 επιλογές αποτελούν κορυφαία επιλογή για φίλτρο νερού το οποίο είναι φορητό σαν επιλογή και μπορεί να προστατέψει την υγεία μας από πιθανές ιώσεις και δηλητηριάσεις πίνοντας τρεχούμενο νερό πηγής έξω στην φύση.

Συνοπτικά

Το τρεχούμενο νερό έξω στην φύση δεν είναι πάντα καθαρό όπως πιστεύουμε. Ασφαλώς μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα να το πιούμε επειδή δεν έχει χλώριο και έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει μυρωδιά, αλλά είναι και τρεχούμενο και όλοι πιστεύουν πως το τρεχούμενο είναι και πάντοτε καθαρό. Σε περίπτωση που πρέπει να πιείτε από τρεχούμενο νερό, επιλέξτε το σημείο το οποίο έχει την μεγαλύτερη ροή και αποφύγετε τα στάσιμα νερά. Ιδανικά θα ήταν να έχετε ένα φίλτρο νερού σε μπουκάλι μαζί σας για να προστατέψτε εσάς και την υγεία σας, αλλά σε περίπτωση που δεν υπάρχει, πίνουμε ΠΑΝΤΑ από το σημείο με την μεγαλύτερη ροή και όγκο νερού.

Για την κατάλληλη επιλογή φίλτρου νερού, μπορείτε να μπείτε στην κατηγορία με τα παγούρια και να επιλέξετε αυτό της αρεσκείας σας, καθώς και μπορείτε να μας επισκεφτείτε ή να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας κατευθύνουμε και να σας ενημερώσουμε.